VIZSGÁLATOK A LITHOTERÁPIÁS ÉS RADIOLÓGIAI INTÉZETBEN

KÉRJÜK VÁLASSZA KI, MELY VIZSGÁLATUNKKAL KAPCSOLATBAN SZERETNE BŐVEBB INFORMÁCIÓT KAPNI!

Műtét nélüli vesekő kezelés (ESWL)

A vesekövesség népbetegség. A panaszmentes lakosság csaknem fele rendelkezik valamilyen méretű és elhelyezkedésű vesekővel. Gyakran hosszú ideig nem okoznak jelentősebb problémát, ún. nyugvó állapotban vannak. Ha egy kő túl nagy ahhoz, hogy természetes úton távozzon a szervezetből, megakadályozhatja a normál vizeletürültetést és hirtelen komoly fájdalmat, vesegörcsöt okozhat. Egyéb tünetei lehetnek: a véres vizelet vagy égő fájdalom vizeletürítéskor, fertőzés és hányinger. Végleges javulás csak a vesekő eltávolításával várható. Sokan már csak akkor keresik fel orvosukat, amikor erős görcsök, esetleg láz, vizeletürítéses panaszok jelentkeznek.

A rendszeres orvosi ellenőrzéssel megelőzhetőek az erős fájdalommal, esetleg komolyabb szövődménnyel járó vesekő okozta problémák. A kövek 30%-a aktív kezelést, kőeltávolítást igényel. A vesekövesség könnyedén megállapítható egyszerû ultrahangos vizsgálattal vagy röntgenfelvétel segítségével.

A kőeltávolításra háromféle eljárás létezik:

 1. Nyílt műtét: hátránya, hogy nem ismételhető korlátlanul.
 2. Percutan endoscopos kőeltávolítás: a nyílt műtéttől eltérően rövidebb gyógyulási idővel kevés szövődménnyel járó műtét.
 3. Lökéshullám kőkezelés (ESWL): az elmúlt évtized egyik legjelentősebb vívmánya. Lényege, hogy külső keltésű, nagy energiájú lökés-hullámmal a vesekövet folyamatos impulzusokkal széttörik. A közel 20 perces beavatkozás után az apró kődarabok a vesevezetéken, majd azt követően a húgycsövön keresztül távoznak a szervezetből. A beavatkozás fájdalommentes az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. A vesebetegek mintegy 90%-a esetében alkalmazható az ESWL kezelés. További előnye a rendkívül rövid gyógyulási idő.

Intézetünkben évente mintegy 2000 kezelést végzünk, Magyarország egyik legkorszerűbb ultrahang és röntgen vezérelt berendezésével. A kezelésre való alkalmasságot urológus szakorvos állapítja meg, aki a megfelelő vizsgálatok után az ESWL beavatkozásra küldi a beteget.

Az ESWL kezelés a veseköves betegek részére teljesen ingyenes.

SARS-COV ellenanyag szint mérés:

Azoknak a pácienseknek ajánljuk, akik átestek a betegségen, vagy megkapták a védőoltást és kíváncsiak az ellenanyag szintjükre. Az eredmény alkalmas védettségi igazolvány igénylésre.

SARS-COV antigén Rapid teszt:

Azoknak a pácienseknek ajánljuk, akik kíváncsiak arra, hogy jelen pillanatban fertőzöttek-e korona vírussal, illetve azoknak, akik határátlépéshez, és rendezvényen való részvételhez igénylik.

SARS-COV PCR:

Azoknak a pácienseknek ajánljuk, akik nincsenek beoltva, nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, vagy tünetet produkálnak és igazolni szeretnék a koronavírus fertőzést.

Post-Covid csomag:

A csomag tartalmazza a szervspecifikus vizsgálatokat, amelyek a betegség lezajlása után visszamaradtak. Tartalmazza a máj-vese funkciókat, gyulladásos paramétereket, szívspecifikus enzimeket, sepsis markert, valamint mikro-és makro embólia kimutatására szolgáló vizsgálatot. Azoknak a betegeknek ajánljuk, akik átestek a fertőzésen és még hetek, hónapok óta rosszul érzik magukat, valamint tüneteket produkálnak.

Pajzsmirigy csomag:

Átfogó képet ad a pajzsmirigy működéséről. Hazánkban statisztika szerint a lakosság 10 %-át érinti a betegség, de valójában sokkal több beteg szenved pajzsmirigy betegségben. Olyan életfontosságú hormonok termeléséért felelős e szervünk, mely befolyásolja a szívritmust, a fogamzást, az anyagcserét, a hőszabályozást. Fogyási és hízási képtelenség, valamit gyakori vetélés, teherbeesési képtelenség. A csomag tartalmazza: TSH, FT3, FT4, Anti-TPO. Azoknak a betegeknek ajánljuk, aki ismert pajzsmirigy beteg, és a gyógyszer szedését szeretné ellenőrizni, vagy aki a tünetek alapján gyanakszik a betegségre, de a szakorvosi vizsgálat nélkül kívánja igénybe venni a vizsgálatot.

Vastagbél szűrőcsomag:

Tájékoztatást ad a hasnyálmirigy és a vastagbél állapotáról, a gyulladásos folyamatoktól kezdve a degeneratív tumoros folyamatokig. A vizsgálat olyan székletvizsgálatot is tartalmaz, mely humán vérre specifikus, tehát nem kell előtte diétázni, mert sem a zöldségek, sem a húsok fogyasztása után nem ad ál pozitív eredményt. Olyan betegeknek ajánljuk, akik arra gyanakodnak, hogy véres a székletük, akik elmúltak 50 évesek, akiknek már volt vastagbél gyulladásuk-vagy vastagbél rákjuk, és azoknak, akik megelőzés szempontiából kíváncsiak az állapotukra.

Női szűrőcsomag:

Felvilágositást ad a női szervek állapotáról, illetve a női hormonok mennyiségéről. A csomag tartalmazza a E2 (ösztrogén, Progeszteron, FSH, LH, Prolaktin, Anti-Müller, Ca-15-3, CA-125 vizsgálatokat. A csomagot ajánljuk mind a fiatal pácienseknek, akik gyermekvállalás előtt állnak, de sikertelen a próbálkozás, illetve az idősödő menopausa küszöbén álló pácienseknek, akik vérzésproblémával és egyéb zavarokkal küszködnek, valamint annak, aki kíváncsi rá, milyen állapotban vannak a női szervei. A csomag tartalmaz mell- és petefészek tumormarkert is, ami önmagában szűrővizsgálatra nem alkalmas.

Férfi szűrőcsomag:

Tartalmazza a férfi hormonokat , vastagbél tumormarkert, gyulladásfaktort. Azoknak a férfiaknak ajánljuk, akik elmúltak 50 évesek, és megelőzés szempontjából végeztetik el a vizsgálatot. Továbbá azoknak, akiknek ismert Prostata betegségük, vagy vastagbél betegségük van, és ellenőrizni szeretnék az értéküket.

Kis rutin:

Tartalmazza az alap laborvizsgálatokat, cukor, máj-vese funkció, koleszterin+triglicerid, húgysav, ionak, vérkép.

Nagy rutin:

Tartalmazza a kis rutint, illetve kiegészül gyulladásos paraméterekkel és TSH vizsgálattal.

Kardiológiai szakrendelés

Kinek ajánlott a kivizsgálás?

Mindazoknak, akiknek stresszes, túlterhelt az életük, és teljesítőképességüket meg szeretnék őrizni, el szeretnék kerülni a súlyos betegségek váratlan bekövetkeztét. Elsődleges a betegségek megelőzésében a helyes táplálkozás, a rendszeres testedzés, valamint a rendszeres, minimum évenkénti orvosi vizsgálat, állapotfelmérés, melyek során olyan rejtett, tünetet még nem adó, későbbiekben komoly gondokat okozó betegségekre derülhet fény, amelyeket, ha időben kezelünk, még visszafordíthatunk, ezzel csökkentve a veszteségeket. A vizsgálatok eredményének függvényében életmód tanácsadással, gyógyszeres kezeléssel, szükség esetén további vizsgálatok megszervezésével igyekszünk segíteni. A krónikus betegségben (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség) szenvedők számára korszerű, magas színvonalú ellátást, gondozási tevékenységet ajánlunk.Mi történik a kardiológiai vizsgálaton?

 • a beteg anamnézisének felvétele(családban előforduló betegségek, korábbi betegségek, panaszok, dohányzás, alkoholfogyasztás, egyéb életviteli szokások felmérése)
 • jelen panaszok (pl. mellkasi fájdalom, ritmuszavar-érzés, légzési panaszok, magas vérnyomás, stb.) körülményeinek tisztázása,
 • fizikális vizsgálat,vérnyomás mérés, antropometriai mérések
 • EKG készítése

Amennyiben szükséges, további vizsgálatok javasoltak:

 • Echokardiographia: a szív ultrahangos vizsgálata gyors, fájdalommentes, káros hatásoktól mentes vizsgálati lehetőség, mellyel a szív szerkezete, mozgásai, a szívbillentyűk szerkezete, működése, a szív teljesítőképessége, nagysága vizsgálhatók.
 • Nyaki erek ultrahangos vizsgálata: a nyaki erek állapota jelzi a szervezet többi erének állapotát, a kialakult meszesedés, érszűkület az agyi keringészavar tüneteit magyarázhatja
 • Laborvizsgálatokkal a társbetegségek, illetve oki tényezőként szereplő betegségek vizsgálhatók, mint a cukorbetegség, magas vérzsír szint, hormonális eltérések.
 • A 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM)
 • Terheléses EKG,
 • 24 órás vizsgálatok ( Holter-EKG)
 • Szükséges gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés meghatározása illetve időszakos kontrollja.

Mi a kardiológiai vizsgálat célja?

 • Rizikófaktorok meghatározása, lehetőség szerinti kiküszöbölése
 • A szívbetegségek felfedezése vagy kizárása
 • Szívbetegek állapotának felmérése és a kezelési módok meghatározása
 • Szívbetegek gondozása
 • Nem szív eredetű műtétek előtti kardiológiai szempontú rizikófelmérés (műthetőség)
 • Nem kardiológiai betegségek szívizomzatot érintő kezelésének ellenőrzése (pl. kemoterápia, besugárzás).

Mikor forduljunk kardiológushoz?

 • egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén
 • időszakosan jelentkező mellkasi fájdalom, mellkasi dyscomfort esetén
 • jelentős túlsúly, dohányzás, fokozottan stresses, mozgásszegény életmód esetén
 • alkalmankénti heves fejfájás, szédülés, légszomj, dagadó alsó végtagok esetén
 • “rendszertelen” szívverés érzése esetén
 • amennyiben tudatosan szeretnénk életmódunkon változtatni, biztosak szeretnénk lenni abban, hogy választott mozgásprogramunk megfelelő;

Bőrgyógyászati szakrendelés

Mi történik a bőrgyógyászati szakvizsgálaton?

A bőrgyógyászati konzultáció során a test teljes felületét megvizsgáljuk. A tapasztalt bőrgyógyászok szabad szemmel is el tudják dönteni, hogy az anyajegyei közül melyek jó- vagy esetleg rosszindulatúak, de az alapos vizsgálathoz elengedhetetlen, hogy egy speciális nagyító, a dermatoszkóp alatt is szemügyre vegyük az anyajegyeket. A vizsgálat után bőrgyógyászunk eldönti, hogy szükséges-e bármely anyajegy eltávolítása. Természetesen akkor is van lehetőség anyajegy eltávolítására, ha az nem fenyeget egészségügyi kockázattal, de esztétikailag zavaró.

Anyajegyeink születésünkkor még ritkán láthatók, 30-35 éves korunkig folyamatosan jelennek meg a bőrünkön. A leggyakrabban előforduló festékes anyajegyekből azonban könnyen rosszindulatú bőrdaganat (melanóma) alakulhat ki. Mivel a melanóma gyakorisága az elmúlt 4 év során 50%-kal emelkedett, fontos, hogy évente vegyünk részt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton.

Nőgyógyászat szakrendelés

Mikor érdemes nőgyógyászhoz fordulni?

Nemcsak azokban az esetekben, ha szűrő jelleggel szeretnénk egészségünk állapotáról gondoskodni, hanem akkor is ha zavarokat, panaszokat észlelünk a menstruációnkkal, fogamzásgátlással, meddőséggel, hormonproblémákkal, változókori tünetekkel esetleges helyi gyulladással kapcsolatban merülnek fel kérdéseink és kétségeink.

Mi történik egy nőgyógyászati vizsgálat során?

A páciens megismerésével, kikérdezésével kezdődik. A páciens elmondja a jelen állapotára vonatkozó tüneteket, panaszokat, valamint a korábbi betegségei előzményeire vonatkozó ismereteket. A beszélgetés alatt feszültségoldó hatást érünk el, majd ezt követően történik meg maga a nőgyógyászati vizsgálat.

Nőgyógyászati anamnézis felvétel?

 • Menstruáció (első menses, ciklus hossz, menses hossz, menses erőssége, utolsó menses)
 • Szülészet (terhességek száma, lefolyásuk)
 • Korábbi előzmények, családi betegségek, transzfúziós előzmények
 • Fogamzásgátlás
 • Saját betegségek, műtétek

Nőgyógyászati betegségek szűrése:

Fizikális (bimanuális) vizsgálatot tartalmaz, melynek során tapintással meggyőződhetünk a méh alak-/nagyságbeli eltéréséről, ilyenkor kenetvétel és kolposzkópos vizsgálat is történik. A kenetvizsgálat során fertőzésre derülhet fény (ma már egyre ismertebb HPV vírus is itt szűrhető ki), illetőleg cytológiai vizsgálat a rákszűrés hatékony eszköze.

Reumatológiai szakrendelés

Reumatológiai betegségekről beszélünk a mozgásszervek fájdalmával, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó tünetegyüttesnél, mely elsősorban az ízületeket, csontok és porcok, valamint az izomzat betegségeit jelentik. Ez lehet gyulladás, kopás vagy csontritkulás is.

Mikor érdemes reumatológust felkeresni?

 • baleset
 • családban már előfordult reumás megbetegedés
 • mozgásszervi műtét
 • ízületi sérülés
 • irodai munkavégzés, mozgásszegény életmód
 • betegségek megelőzése esetén mozgásszervi panaszok (fájdalom, gyulladás, kopás stb.) esetén

A reumatológiai vizsgálat célja a mozgásszervi panaszok hátterének tisztázása, szükség esetén:

 • röntgen, labor
 • és egyéb modern képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT, MRI) elvégzése alapján

A reumatológiai kezelések célja:

 • a panaszok enyhítése,
 • a mozgásfunkciók helyreállítása és megőrzése,
 • a deformitások kialakulásának megelőzése.

Általános ultrahang-diagnosztikai laboratórium

Osztályon fekvő és sürgős betegek részére a kérést követően aznap elvégezzük a vizsgálatokat.
Háziorvosi beutalóval érkező betegeknek előjegyzést adunk.
A vizsgálatokat modern Philips Affiniti 50 típusú készülékkel végezzük.
A hagyományos hasi és kismedencei vizsgálatokon kívül,

 • izületi (elsősorban térd illetve váll),
 • nyaki és végtagi lágyrész (pajzsmirigy, tapintható terimék, nyirokcsomók, stb.)
 • here
 • érvizsgálatokat (hasi nagyerek, végtagi felületes és mélyvénás) végzünk.

A hasi vizsgálatok szigorúan éhgyomorra, lehetőség szerint – a kismedence vizsgálatot – telt hólyaggal végezzük.

VIZSGÁLATOKAT VÉGZŐ ORVOSOK:

 • Dr. Krizsó Eszter – Osztályvezető radiológus főorvos
 • Dr. Réz Ildikó – radiológus főorvos
 • Dr. Lukács Tamás – radiológus főorvos
 • Dr. Stumpf Adrienne – radiológus főorvos
 • Dr. György Iringó Zsuzsanna – adjunktus

CT labor

Intézményünkben 2003. május óta rétegvizsgáló (CT) is működik. A CT berendezés magas technikai színvonala lehetőséget nyújt számos betegség korai és korrekt diagnózisához. Természetesen egyéb vizsgálatokra is szükség lehet, de a CT gyakorlatilag fájdalmatlan módon rendkívül nagy diagnosztikai haszonnal bír. Intézményünkben üzemeltetett berendezés Philips típusú, az ún. sokszeletes gépek közé tartozik.

A berendezés az EU-előírásoknak is megfelel, az alkalmazott sugárdózist méri, így a technikai paraméterek beállításával a sugárterhelés minimalizálható. A vizsgálatot a kezelőorvos javasolja, melyet követően telefonon vagy személyesen történik az előjegyzés. A vizsgálati idő rendkívül rövid. A vizsgálat napján történik a kiértékelés.

A VIZSGÁLATOKAT VÉGZŐ ORVOSOK:

 • dr. Krizsó Eszter – Osztályvezető radiológus főorvos
 • dr. Lénárt Gábor – radiológus szakorvos
 • dr. Lakatos István Lénárd – radiológus szakorvos
 • dr. Hoffmann Anita – radiológus szakorvos
 • dr. Munya Entesar Saleh Saleh – radiológus szakorvos

Ezen tevékenységünk jelenleg nem finanszírozott, jelenleg csak magánellátás keretén belül, viszont akár azonnal is igénybe vehető a hét minden napján!

CT laboratóriumunk munkanapokon 7:30-tól 16:30-ig áll rendelkezésre.

Emlővizsgáló centrum

2001. júniusában nyitotta meg kapuit az AA-MED Kft. Emlővizsgáló Centruma, mely mind technikai, mind személyi feltételeit tekintve európai színvonalú, a szakmai szabályai szerint lett kialakítva és azóta is ennek megfelelően szigorú minőségbiztosítási feltételek mellett működik. Az országban működő két legkorszerűbb digitális mammográf közül az egyik intézetünkben működik.

Az Intézetben 2002. január 1-től országos emlőszűrés is folyik, területi felosztásnak megfelelően a 45 és 65 év közötti nők körében. Az elmúlt 6 évben az Intézetben több, mint 100.000 beteg fordult meg, ebből kb. 50.000 nő vett részt emlőszűrésen. A mintavételek száma meghaladja a 3000-et. Mindezen számok a Centrum nagy tapasztalatát bizonyítják, a betegek megelégedésére. A szűrés célja, hogy ezt az igen magas és a nők halálozásában első helyet elfoglaló betegséget kb. 30%-kal csökkentse. A lehetőség adott, elérhető, ingyenes, csak élni kell vele.

Ma a korszerű mammográfiás berendezések 90% feletti találati biztonságot nyújtanak. A felvételektől függően további vizsgálatokra lehet szükség, emlő ultrahangra és mintavételekre. A mammográfia és az ultrahang együttes alkalmazása 95-98%-os biztonságot nyújt.

A Centrumban a komplex emlővizsgálatok előjegyzés szerint történnek, lehetőség van a telefonos időpont-egyeztetésre is. Az előjegyzésünk átlagosan 1 hónap, ennek figyelembevételével kérjük az időpontok egyeztetését. A komplex vizsgált a beteg életkorától és panaszaitól függ.

Tudatosítani kell a nőkben, hogy a mai korszerű diagnosztikai és terápia mellett az emlőrák a korai stádiumban gyógyítható. Tehát az emlőszűrés az emlőráktól nem véd meg, de annak korai felismerését teszi lehetővé, s ezáltal minél több nő teljes gyógyulását segíti. A társadalom, az egészségügyi szervezetek és a családok feladata a nők szűrésre való ösztönzése, hogy minél több anyát és nagymamát mentsünk meg a családoknak.

Csontsűrűségmérés

A csontritkulás, vagy más néven osteoporosis az utóbbi évtizedekben minden földrészen kiemelkedő problémává vált. Az osteoporosis lényege a csontok tömegének, avagy sűrűségének csökkenése egy olyan alacsony szintre, amikor a csont könnyen törékennyé válik. „Néma járvány”-ként emlegetjük, hazánkban a lakosság 7-10 %-át érinti. Lappangó kórnak is nevezik, mert eleinte semmilyen tünetet nem okoz, gyakran más okból történt vizsgálat hívja fel a figyelmet a pótolhatatlan csontvesztésre.
Sokszor a fáradékonyság, az ellenálló képesség csökkenése, a háti görbület fokozódásának hátterében már kifejezett csontritkulás áll. Kialakulása elsősorban az idősebb korra tehető és ez részben természetes élettani folyamat következménye is lehet, de több rizikófaktor súlyosbíthatja a csontvesztés mértékét.

A csontsűrűség, ún. osteodensitometria vizsgálat egy teljesen fájdalmatlan szűrővizsgálat. A lényege az, hogy a csonttörési kockázatnak leginkább kitett helyeken (combnyak, csigolya) megmérik egy gép segítségével a csont sűrűségét. Igen csekély sugárterheléssel jár.

A csontritkulásra fokozott kockázattal rendelkeznek:

 • 65 év feletti nők és férfiak
 • 45 éves kor előtti klimaxba kerülő nők
 • korábbi csonttöröttek, akik családjában combnyaktörés előfordult
 • pajzsmirigy, máj- és vesebetegek
 • Steroid gyógyszert szedők és dohányzók.

A vizsgálatokat hitelesített, kalibrált készülékkel végezzük, mely megfelel a nemzetközi elvárásoknak, alacsony dózissugarat bocsájt ki.
Időpontegyeztetés történhet a +36 30 694 5388-as mobil számon, vagy az IDŐPONTEGYEZTETÉS gombra kattintva.

Foglalkozás-egészségügyi szakellátás

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény elrendeli, hogy minden munkáltató valamennyi munkavállalója számára köteles foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást biztosítani.
Betartását a helyi ÁNTSZ felügyeli, mulasztás esetén 50-500.000 forint büntetést róhat ki. Előzetes egyeztetés alapján cégeknek, intézményeknek vállaljuk foglalkozás-egészségügyi szakellátását, melyet megbízási szerződés keretében végzünk.A betöltött munkakörnek megfelelően A, B, C és D típusú foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat végzünk.

Érdeklődés esetén a kapcsolatfelvétel történhet levélben az alábbi címen:
AA-MED Kft. (3529 Miskolc, Bottyán János utca 3.)
vagy e-mailben az aamedkft@gmail.com címeken, illetve a +36 30 694 5388 telefonszámon.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Cím: 3529 Miskolc, Bottyán János utca 3.
Levelezési cím: 3523 Miskolc, Pf. 77.
Tel.: +3646-560-000
Mobil: +36 30/234 0225
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek:8:00-16:00

HÍREK

Intézményünk pályázatot hírdet az alábbi pozíciókra:

 • Radiológus szakorvos,
 • Foglalkozás-egészségügyi szakorvos,
 • Urológusszakorvos,
 • Klinikumban járatos szakorvos