BEMUTATKOZUNK

AA-MED Orvosi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

ESWL KEZELÉS
Urológiai tevékenységként  vesekövek lökéshullámú kezelését (ESWL-kezelés) végezzük, egy Siemens Variostar típusú készülékkel, melyet 2018. tavaszán vásároltunk. A Klinikán hétfőtől péntekig végzünk ESWL kezeléseket.
A kőbetegek mintegy 80-90%-ánál alkalmazható az ESWL kezelés. A közel 20 perces beavatkozás többnyire fájdalommentes, semmilyen érzéstelenítést nem igényel.
A betegek háton fekvő pozícióban az ESWL kezelőasztalon fekszenek, és a készülék egy rugalmas párnaszerű része érintkezik a hasfallal, melyen keresztül a lökéshullámok bejutnak a szervezetbe. Az ESWL kezelés további előnye a rendkívül rövid kórházi tartózkodás, hiszen a betegek általában a beavatkozás napján hazabocsáthatók.
Az ESWL kezelés előtti kivizsgálást követően a kezelésre való alkalmasságot urológus szakorvos állapítja meg.
A kezelés előtt szükséges vizsgálatok: natív röntgen vagy ultrahang lelet, laborvizsgálat (T vérkép, INR, Nátrium, Kálium, Creatinin), vizelet vizsgálat.
A beavatkozás előtt feltétlenül szükséges az esetlegesen szedett vérhigító gyógyszerek abbahagyása.
A CT VIZSGÁLAT
A CT vizsgálat egy radiológiai eljárás, amely bizonyos betegségek kimutatására alkalmas, illetve a keresésére vagy kizárására és az állapotának megítélésére. A vizsgálat a fejlődési rendellenességek, gyulladások, daganatok, idegrendszer agyi és gerinc arckoponya, orr-melléküregek, kivizsgálására illetve diagnosztizálására használható. Gyors szűrés, korai diagnosztika a test bármely területén, vagy ismert daganat kiterjedésének pontos megítéléséhez a betegségek gyanújában. Bizonyos betegségek kimutatására más képalkotó vizsgálat szükséges, melyről orvosaink tájékoztatást adnak. A CT vizsgálatokat szakképzett személyzet végzi az időtartama 5-15 perc, egyes speciális esetekben lehet ennél hosszabb, melyet kontrasztanyag adása után egy kb. 20-30 perces megfigyelési idő követ.
A CT (computer tomográfiás) vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű, de viszonylag rövid hengerbe, vagyis magába a készülékbe. A vizsgáló henger kevésbé szűk, ezért klausztrofóbiás páciensek is jól tolerálják. Az analízis során az asztal többször ki- illetve becsúszik a csőben, közben a páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie.
A CT vizsgálatok előtt 4 órával már ne együnk, a vénába beadott kontrasztanyag* nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, ezért előtte és utána bőséges folyadékfogyasztás javasolt (napi 2,5-3,5 liter víz vagy cukormentes folyadék). A fentiek miatt fontos tudnunk, hogy a vesék normálisan működnek-e, ezért kérjük, hozzon magával egy egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálatot, amelyen vesefunkcióra vonatkozó értékeket is néztek.
A CT vizsgálatkor elfogyasztott kontrasztanyag hasmenésen tüneteket produkálhat, ami normális jelenség. Ritkán a beadott jódtartalmú kontrasztanyag okozhat szövődményeket, allergiás reakciót is. Ha Önnél ilyen korábban előfordult, azt feltétlenül jelezze!
A képalkotást röntgensugárzással működő készülék végzi, ezért terhesség alatt nem végezzük. Kérjük, amennyiben terhes, vagy terhesség gyanúja fennáll feltétlenül jelezze!
A CT vizsgálat elkészülte után lehetőség szerint azonnali leletet biztosítunk. A képanyagot CD-n a vizsgálat után rendelkezésre bocsátjuk. Az elkészült lelet átvehető személyesen, de kérésre e-mailben is kiküldjük.A kiértékelésnél fontos a korábbi orvosi dokumentáció, illetve lehetőség szerint a más intézetben készült képanyag biztosítása.
MAMMOGRÁFIA
A mammográfiás vizsgálat a legkorszerűbb képi-vizsgálat, s az egyetlen mód arra, hogy az emlő daganatos elváltozásait, megbetegedéseit, illetve a közvetett jeleket időben felismerjük. A rendszeres önvizsgálat nagyon lényeges, de a szűrővizsgálatokat nem helyettesíti. Nagyon fontos, hogy minél korábbi stádiumban diagnosztizáljuk az elváltozást, annál nagyobb sikerrel gyógyítható. Kiemelten fontos a mammográfiai szűrővizsgálat, ha a családban már fordult elő emlőrákos megbetegedés. Fontos tudni, hogy mindkét nemnél előfordul a megbetegedés, így panasz esetén a vizsgálat férfiaknak is javasolt. A vizsgálat két részből áll: röntgen mammográfiából és emlő ultrahang vizsgálatból. A képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért a sugárkockázat elenyésző. A mellekről külön-külön készülnek felvételek, az összenyomás járhat némi kellemetlenséggel, de a vizsgálat nem fájdalmas, és mindössze pár percig tart.

Forduljon orvoshoz, ha:

  • önvizsgálat vagy egyéb vizsgálat bármilyen elváltozást, csomót jelzett
  • emlőfájdalmak, mellbimbó elváltozásai esetén
  • mell váladékozása, vérzése, elváltozása
  • bőr megváltozása
  • ha a családban előfordult emlőrák

Az emlők ultrahang vizsgálata 30 év alatt az első javasolt vizsgálati módszer, későbbiekben kiegészítő vizsgálat a mammográfia mellett. Terhesség, szoptatás esetén csak emlő ultrahangot lehet végezni, mammográfiát nem!
A vizsgálatokat 2 db Philips Microdose SI típusú direkt digitális mammográfiás berendezéssel végezzük.
Minden esetben kérjük, hogy az összes, emlőre vonatkozó előzményét – korábbi eredményét a vizsgálatra feltétlenül hozza magával! 

ULTRAHANG
Az Ultrahang vizsgálat a lágyszövetek analízisére alkalmas gyors könnyen kivitelezhető fájdalmatlan vizsgálómódszer, amelynek káros mellékhatása nem ismert. Az ultrahangos képalkotás nagy jelentőséggel bír az orvosi diagnosztikában, mivel gyors, könnyen kivitelezhető és hozzáférhető. Mivel káros mellékhatása nincs, korlátlanul ismételhető, szűrővizsgálatokra kiválóan alkalmas – emlő ultrahang.
Az ultrahang vizsgálat  fekvő helyzetben történik, a Páciens a vizsgálandó testrészt szabaddá teszi, mivel bőrfelszínt az ultrahang terjedését elősegítő zselével kell bekenni ahhoz, hogy a vizsgálófej és a bőr közötti kevés levegőn ne verődjön vissza. A különböző vizsgálatokhoz más-más vizsgálófejet mozgatva a felszínen több irányból tekinthető át a szervek, akár mozgás közben, mély belégzésben, vagy nyomás alatt is.

Az ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható:

A hasi ultrahang vizsgálat során máj, epe utak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, kisebb mértékben a bélrendszer és a hasi erek állapotának feltárásra alkalmas.
A nyaki régió UH vizsgálata során a nyálmirigyek, a pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, az itt kialakult kóros képletek szerkezete, helyzete, elváltozásai ítélhetők meg.

Az ultrahang vizsgálat előtt 5-6 órával ne étkezzen, de szénsavmentes és íz anyag mentes víz fogyasztható, sőt javallott. Kerülni kell a kávé fogyasztását, mert epehólyag összehúzódást okozva befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. A vizsgálathoz szükséges, hogy a hólyag telt legyen.

Amennyiben történt előző uh vizsgálata, vagy az adott panaszokkal kapcsolatban előző leletekkel, más vizsgálati eredményekkel, (CT*, MR*, laborvizsgálat*-ok) orvosi dokumentációval (ambuláns lap, zárójelentés) rendelkezik, megkérjük, hozza el teljes anyagát, hogy pontosabb, a gyógyulását segítő értékelést készíthessünk!

A klinika intézetvezető főorvosa Dr. Argay László az orvostudományok kandidátusa. 2002 óta a Magyar Magánkórházak Egyesületének elnöke. Az egyesület európai uniós csatlakozásunkkal egyidőben, egy évben jött létre. Valamennyi EU tagország fekvőbeteg magánklinikáit képviselő elnök a brüsszeli székhelyű UEHP (UNION EUROPEENNE DE L’HOSPITALISATION PRIVÉE) tagja is egyben. Évente három közgyűlésen képviseli Magyarországot, a magán fekvő és járóbeteg szektor kizárólagos képviseletében.
Intézetünk ISO 9001-2015 minősítéssel rendelkezik.
Egész évben készséggel állunk a betegek rendelkezésére

Miskolc, 2019. május
Dr. Argay László Ph.D.
intézetvezető főorvos