ESWL – MŰTÉT NÉLKÜLI EPE ÉS VESEKŐ ELTÁVOLÍTÁS

A vesekövesség népbetegség. A panaszmentes lakosság csaknem fele rendelkezik valamilyen méretű és elhelyezkedésű vesekővel. Gyakran hosszú ideig nem okoznak jelentősebb problémát, ún. nyugvó állapotban vannak. Ha egy kő túl nagy ahhoz, hogy természetes úton távozzon a szervezetből, megakadályozhatja a normál vizeletürültetést és hirtelen komoly fájdalmat, vesegörcsöt okozhat. Egyéb tünetei lehetnek: a véres vizelet vagy égő fájdalom vizeletürítéskor, fertőzés és hányinger. Végleges javulás csak a vesekő eltávolításával várható. Sokan már csak akkor keresik fel orvosukat, amikor erős görcsök, esetleg láz, vizeletürítéses panaszok jelentkeznek.

A rendszeres orvosi ellenőrzéssel megelőzhetőek az erős fájdalommal, esetleg komolyabb szövődménnyel járó vesekő okozta problémák. A kövek 30%-a aktív kezelést, kőeltávolítást igényel. A vesekövesség könnyedén megállapítható egyszerû ultrahangos vizsgálattal vagy röntgenfelvétel segítségével.

A kőeltávolításra háromféle eljárás létezik:

  • Nyílt műtét: hátránya, hogy nem ismételhető korlátlanul.
  • Percutan endoscopos kőeltávolítás: a nyílt műtéttől eltérően rövidebb gyógyulási idővel kevés szövődménnyel járó műtét.
  • Lökéshullám kőkezelés (ESWL): az elmúlt évtized egyik legjelentősebb vívmánya. Lényege, hogy külső keltésű, nagy energiájú lökés-hullámmal a vesekövet folyamatos impulzusokkal széttörik. A közel 20 perces beavatkozás után az apró kődarabok a vesevezetéken, majd azt követően a húgycsövön keresztül távoznak a szervezetből. A beavatkozás fájdalommentes az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. A vesebetegek mintegy 90%-a esetében alkalmazható az ESWL kezelés. További előnye a rendkívül rövid gyógyulási idő.

Intézetünkben évente mintegy 2000 kezelést végzünk, Magyarország egyik legkorszerűbb ultrahang és röntgen vezérelt berendezésével. A kezelésre való alkalmasságot urológus szakorvos állapítja meg, aki a megfelelő vizsgálatok után az ESWL beavatkozásra küldi a beteget.

Az ESWL kezelés a veseköves betegek részére teljesen ingyenes.