CSONTSŰRŰSÉGMÉRÉS

A csontritkulás, vagy más néven osteoporosis az utóbbi évtizedekben minden földrészen kiemelkedő problémává vált. Az osteoporosis lényege a csontok tömegének, avagy sűrűségének csökkenése egy olyan alacsony szintre, amikor a csont könnyen törékennyé válik. „Néma járvány”-ként emlegetjük, hazánkban a lakosság 7-10 %-át érinti. Lappangó kórnak is nevezik, mert eleinte semmilyen tünetet nem okoz, gyakran más okból történt vizsgálat hívja fel a figyelmet a pótolhatatlan csontvesztésre.

Sokszor a fáradékonyság, az ellenálló képesség csökkenése, a háti görbület fokozódásának hátterében már kifejezett csontritkulás áll. Kialakulása elsősorban az idősebb korra tehető és ez részben természetes élettani folyamat következménye is lehet, de több rizikófaktor súlyosbíthatja a csontvesztés mértékét.

A csontsűrűség, ún. osteodensitometria vizsgálat egy teljesen fájdalmatlan szűrővizsgálat. A lényege az, hogy a csonttörési kockázatnak leginkább kitett helyeken (combnyak, csigolya) megmérik egy gép segítségével a csont sűrűségét. Igen csekély sugárterheléssel jár.

A csontritkulásra fokozott kockázattal rendelkeznek:

  • 65 év feletti nők és férfiak
  • 45 éves kor előtti klimaxba kerülő nők
  • korábbi csonttöröttek, akik családjában combnyaktörés előfordult
  • pajzsmirigy, máj- és vesebetegek
  • Steroid gyógyszert szedők és dohányzók.

A vizsgálatokat hitelesített, kalibrált készülékkel végezzük, mely megfelel a nemzetközi elvárásoknak, alacsony dózissugarat bocsájt ki.

Időpontegyeztetés történhet a +3630/277-0012-es mobil számon, vagy az IDŐPONTEGYEZTETÉS gombra kattintva az űrlap kitöltésével.